Zdraví z kuchyně

Zdraví člověka vnímáme jako často jen jako zdraví našeho těla a máme tendenci ho oddělovat od zbytku našeho života. Zdraví je, když nejsme nemocní, nemáme teplotu, nic nás nebolí. Když se tento stav změní, navštívíme lékaře, ten nám předepíše tabletky a dále žijeme svůj život v nezměněné podobě, chodíme do práce. Vůbec se nezamýšlíme, proč jsme onemocněli, co se změnilo, že už nejsme zdraví.

Je samozřejmé, že když uklouzneme, spadneme a zlomíme si ruku, že tu není mnoho k zamyšlení. Jednoduše úraz, ačkoli jsme možná měli předvídat, že na ledě bude kluzko. Ale proč stejný přístup aplikujeme i v případě různých chorob? Proč si myslíme, že například vysoký krevní tlak „se přihodil“ jen tak, z ničeho nic? Proč máme pocit, že za cukrovku může kdokoliv a cokoliv, jen ne my sami? Že diagnostikován zvýšený cholesterol nám spadl z nebe?

Staří lidé, kteří zažili sucho po druhé světové válce vzpomínají, že dobytek krmili slámou, protože sena nebylo. Sice z něj krávy hodně nenadojili, neboť sláma neobsahuje téměř žádné živiny pro dobytek, ale krávy měli plné břicho a tedy nebučeli, neboť necítili pocit hladu. A přežili období sucha a dožili se dalšího úrodného léta.

Zdá se, že i v dnešních moderních časech, prošpikovanými informačními technologiemi a dostupností znalostí každému, mnoho lidí má pocit, že úlohou jídla má být zaplnit žaludek, aby lidé necítili hlad. Jako kdyby naše tělo bylo jako stroj jednou postavené a už další výživu nepotřebuje, jen palivo. OK, tak tedy nám stačí jen palivo, zapomeňme na regeneraci buněk. Z čeho má být to palivo? Z umělého sladidla? Z umělých tuků? Nebo z umělých masných výrobků, masných už jen podle názvu?

Zdraví z kuchyně Není válka, není období sucha, aby našim cílem bylo přežít toto krátké období a pak bude zase dobře. Tak proč se mnozí z nás takto k sobě a svým dětem chovají? Nejlepší kočárek, nejdražší hračky a nejkrásnější oblečení, dali by svým dětem i poslední a pak jim koupí jogurt s fruktózovým sirupem a škrobem z geneticky modifikované kukuřice. Nebo uvaří sáčkovou polévku s glutamátem.

Související:  Větrání v létě v zatepleném paneláku

Naše zdraví a potraviny, které konzumujeme, spolu úzce souvisí. Není to ale okamžitě vidět (na rozdíl od zkaženého jídla, kterému se naše tělo dokáže bránit rychle), ale z dlouhodobého hlediska se nekvalitní strava nebo špatná skladba stravy v každém případě podepíše. A nahrazovat chybějící živiny tabletkami a roztoky výživových doplňků je výhodné pouze pro prodejce těchto produktů. Stejně jako odstraňování nahromaděných problémů pilulkami od lékařů.

Nemusíte doma pěstovat bio obilí a mlít si svou bio mouku, abyste pekli bio chléb a nemusíte chovat býky, abyste jedli bio maso. Ale i v této moderní době existují potraviny, a jsou běžně dostupné, které vám umožní žít zdravě a mít opravdu energii na život, práci i své koníčky.