Vyplatí se odšťavňovat ovoce?

Pití ovocných šťáv je moderní a podle mnoha lidí i zdravé. Vede je k tomu snaha dostat do těla více vitamínů, někomu ovocné šťávy nahrazují rychlý oběd a někdo míchá různé druhy ovoce, aby tak zkonzumoval i takové, které mu samotné nechutná, ale přimíchané do jiného druhu je ochoten nebo schopen ho sníst. Či spíše vypít. Šťávy z ovoce pijí i dospělí i děti. Co nám konzumace ovocných šťáv dává?

Voda tvoří v ovoci často i více, než polovinu jeho objemu. Šťáva z ovoce kromě vody obsahuje také vitaminy a stopové prvky, enzymy a také v neposlední řadě ovocný cukr. Zbytek, to nejsou jen slupky nebo pecky, jadérka, to je především vláknina. Ta vláknina, kterou potřebují pro sebe trávicí bakterie v našich střevech. Ty bakterie, které rozhodují o naší imunitě a zdraví.

Pokud z ovoce odstraníme vlákninu, nejen že nedáme tělu komplexní potravinu, ale jen její část, výtěžek, ale na druhou stranu mu dáváme nadbytek něčeho jiného. Pít ovocné šťávy neznamená jen nemuset žvýkat dužinu, přestože co je na tom špatného, ​​procvičovat si pravidelně čelisťové svaly a posilovat dásně? Musíme si uvědomit, že náš žaludek má určitý objem a pokud tento objem zaplníme koncentrovanou dávkou například ovocných šťáv, tak chybějící vláknina, která snadno plní žaludek a později vyživuje prospěšné bakterie, je nahrazena právě vodou a cukrem. Jehož je v jedné dávce šťávy dvojnásobek oproti stejně velké dávce celého ovoce.

odšťavňovač

Problémem cukrů je jejich množství, které přijímáme za den v různých potravinách v přidané sladkosti i ve skryté podobě. Cukr může mít přímý vliv na rozvoj infekcí v těle, protože v těle máme nejen prospěšné bakterie. Přebytek cukru zároveň nedokáže tělo spotřebovat a proto ho přeměňuje na tuk a ukládá. A vedlejším účinkem přijímání přeslazených potravin je degradace chutí a touha po stále výraznějších chutích jídel. Nevnímáme přirozenou chuť potravin, využíváme doslazování či zvýrazňovače chutí, jako jsou glutamát či kvasnicový extrakt.

Související:  Kvalitní bydlení i na důchodu

Ovocné šťávy by tedy neměly být náhradou plnohodnotného jídla, přestože se nám snaží různé reklamy na odšťavňovače namluvit, že ovocné šťávy jsou zdravé. Ano jsou, ale jen jako doplněk naší stravy, ne jako její hlavní část. Připravte pro sebe i své děti jednou za čas chutný nápoj z ovoce, které jste si natrhali ve své zahradě nebo u rodičů na venkově. Určitě nemá význam kupovat rychlené a v kontejnerech cestou z dalekých zemí k nám „dozrávané“ ovoce, abyste z něj vytlačili šťávu uprostřed zimy.