Konec balkónové zeleniny

Ne jen studené dny, ale i první ranní mrazíky potvrzují skutečnost, že pěstování balkónové zeleniny v našich bytech je pro tento rok konec. Na chutné papriky a šťavnaté a sladké rajčata si budeme muset počkat na příští léto. Nyní je načase na balkonech trochu uklidit a připravit se na příští sezónu pěstování jedlých rostlin. Kdo jednou zkusil namísto petúnií a muškátů pěstovat zeleninu nebo jahody, již nebude chtít jinak.

Kdybychom porovnali náklady a péči, tak zelenina s květy vyjdou asi na stejno. Truhlíky, voda, substráty… to je stále stejné. Jen namísto kochání se z květů si pochutnáváme na doma vypěstované, zaručené čisté bez chemie zelenině. Dozrálé na sluníčku, ne v nějakých klimatizovaných skladech. Právě to slunce v plodech, to je ten zásadní rozdíl, který vnímáme nosem i jazykem, když jíme rajče ze supermarketu, vypěstované kdoví kde v Evropě a to naše, které jsme si před chvílí odtrhly na balkoně.

Balkon-27

Na balkoně se výborně daří nejen balkonovým keříkovým rajčatům, zvaným někdy i cherry rajčata. Do 40 cm čtvercových truhlíků s dostatkem zeminy můžete směle zasadit i klasické velká rajčata a papriky, jen nezapomeňte k nim dát patřičnou oporu. Když jeden balkon kompletně využijete namísto květů na pěstování zeleniny, na snídani tak vždy budete mít během celého léta dostatek vitamínů aniž že byste ráno museli utíkat do obchodu. A přitom váš balkon už z dálky bude zaručeně nejzelenější na celém paneláku.

Příští sezónu můžete začít již koncem ledna vypěstováním vlastních sazenic ze semínek, nebo později na tržišti kupte již hotové sazenice a zasaďte je do truhlíků. Celé léto tak opět budete mít vlastní úrodu zdravé zeleniny.