Jak uchovávat potraviny v panelákovém bytě?

Uchovávání potravin v panelákovém bytě není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Klasické činžovní domy nebo domy rodinné mají v tomto ohledu mnohem širší možnosti. Přesto si v paneláku můžete s uskladněním potravin docela dobře poradit. Jak na to?

Některé potraviny ledničku nepotřebují

kompoty Středobodem pro uchovávání potravin je v každém bytě samozřejmě lednička s mrazákem. Tu většinou dnes až na výjimky vlastní každá domácnost. Jenže jsou potraviny, které v ledničce být nemusí. Například je naprosto zbytečné ukládat do chladničky konzervy, sterilovanou zeleninu v zavařovacích sklenicích, stejně tak sterilované marmelády a džemy, ale třeba také ovoce. Ani pomaleji se kazící potraviny nemusí nutně zabírat místo v ledničce. Právě na ně je určena spíž nebo lidově řečeno špajzka. Ve starých činžovních domech pamatovali na malinkou místnůstku určenou pro spíž už při plánování podoby bytu a jejich stavbě, ovšem v moderních panelácích tomu tak často nebývá. Nicméně místnůstku v menších bytech nahrazuje alespoň spižní skříň či úložný prostor umístěný přímo v kuchyňské lince. Sice úložný prostor nemůže klasické spíže úplně nahradit, ale přesto velmi dobře poslouží svému účelu. Pokud bydlíte v paneláku, máte možnost využít ke skladování samozřejmě ještě sklep. Ale ten se hodí spíše pro větší množství zavařenin brambor nebo ovoce pro dlouhodobější skladování. Samozřejmě nemůžete běhat kvůli každé hlouposti do sklepa, to je vyloučené. Bez kvalitní spižní skříně se tedy neobejdete.

 

Chcete zrušit spíž? Pečlivě si to rozmyslete

Pokud už spíž máte a rekonstruujete kuchyň, možná přemýšlíte, zda spíž nezrušit a nezvětšit o její prostor kuchyň a neponechat si pouze menší spižní skříň. Pokud vám tyto úvahy tanou na mysli, pečlivě tento krok zvažujte, protože je nevratný. Mohli byste ho později litovat. Proč? Protože spíš vám přináší mnohé výhody. Především máte místnost, kde bez problémů do polic narovnáte větší množství zavařenin při zavařování. Můžete si koupit větší množství ovoce k různému zpracování, protože vám v přepravkách bez potíží ve spíži nějakou dobu vydrží. Nezanedbatelný je i fakt, že můžete nakoupit velká balení potravin při různých slevách – ve spíži se vám nezkazí. Existenci spíže jako místnosti oceníte třeba i při vánočním či velikonočním pečení nebo přípravě pokrmů pro různé oslavy. Máte velký úložný prostor, kde vaše kuchařské výtvory vydrží čerstvé a ničím nenačichnou. Dalším podstatným faktem je skutečnost, že spíž má okénko nebo alespoň mřížku k odvětrávání, takže zajistí odvětrávání a tedy bezproblémové uchování potravin. Zvažte tedy svůj krok, protože pokud se přesto rozhodnete spíž zrušit, přijdete o všechny výše jmenované výhody.

Související:  Zdraví z kuchyně

spajza

Orientujte spíž na sever a udržujte v ní pořádek

Pokud si chcete spíž zachovat nebo zřídit, pamatujte na následující zásady. Ať již půjde o pouhou skříň či místnůstku, důležité je, aby byla blízko kuchyně. Ideální je orientace na sever či případně východ. Už jsme zmiňovali, že se neobejdete bez dobrého odvětrávání. Stačí i malý kulatý průduch ve zdi. Ve spíži nebo její blízkosti by se neměly nacházet žádné zdroje tepla. Podlaha je ideální z kvalitního linolea či dlaždic. Tedy povrchu, který se bude dobře omývat, ale zároveň nebude kluzký. Měl by zde být dostatek polic pro uskladnění. Promyslete si, co všechno zde budete chtít skladovat a počítejte i s nějakým prostorem do budoucna. Nezapomeňte ani na prostor na otáčení, postavení žebříku, pokud budete mít police až ke stropu. Poličky můžete také rozčlenit různými šuplíky či držáky, třeba drátěnými. Získáte tak šikovné úložné prostory například pro kořenky. Používejte dózy a krabičky, k potravinám se tak nedostane hmyz, pokud by se pokusil vaši špajzku napadnout. Udržujte si ve spíži pořádek, zabráníte nečekaným objevům „lahůdek“ v podobě zkažených nebo minimálně prošlých potravin. Těžké a objemné věci skladujte dole, lehčí nahoře.