Jak si vybrat nové nádobí?

Stěhujete se do nového bytu? Chcete si do nové kuchyně pořídit i nové nádobí? Nebo je vaše staré nádobí již opotřebované a vy hledáte vhodnou náhradu? Ať už máte důvod jakýkoli, určitě chcete, aby vaše nové nádobí něco vydrželo. Jenže nabídka je tak široká, že není zrovna lehké se v ní vyznat. Na trhu najdete nejrůznější materiály, design či velikost. Pokud nevíte kudy kam, pak jste na tom správném místě. V následujícím článku vám poradíme jak na nákup nového nádobí a jak se vyznat v jednotlivých materiálech.

Nehleďte na cenu! Hledejte kvalitu

Při vybírání maličkostí, jako je oblečení či jídlo, stejně jako při vybírání důležitých věcí, jako je počítač či auto, často hledíme jen na cenu. Přitom bychom si měli uvědomit, že cena není tím hlavním a směrodatným hlediskem při výběru čehokoli. Jistěže je důležitý poměr kvality za správnou cenu, kvalita by přeci jenom měla převyšovat. U takového nádobí se pak nejedná pouze o kvalitu materiálů, ale také o kvalitu provedení.

Při výběru nádobí jsou však důležité i další aspekty. Patří mezi ně informace o tom, pro kolik lidí či jakým způsobem vaříte, a také to, na čem vaříte (plynový či elektrický sporák, sklokeramická deska či indukce). Každá plocha či způsob má totiž vlastí specifika.

Sady, které vám usnadní život

Vhodným řešením při zařizování kuchyně či při obnově zásob kuchyňského nádobí vždycky byly a vždycky budou sady. Sady obsahují jak hrnce s poklicemi, tak i různé kastroly, rendlíky či pánve. Stejně tak představují skvělé řešení i sady mělkých i hlubokých talířů a talířků, hrníčků s podšálky či příborů. Tato komplexní řešení totiž nabízejí vše potřebné v jednom balení a navíc za cenu, která je o dost výhodnější, než kdybyste si pořizovali jednotlivé kusy zvlášť. Pestrá nabídka panuje naštěstí i mezi sadami, takže můžete vybírat z nejrůznějších materiálů, technických či designových provedení.

Nechte si poradit

Při nákupu nového kuchyňského nádobí je také potřeba si uvědomit, že stejně jako existuje mnoho typů sporáků a varných ploch, existuje ještě větší množství typů nádobí. Ty se od sebe liší materiály i technologiemi. Pokud tedy nejste odborníkem na nádobí a v materiálech a technologiích se neorientujte, pak se nebojte zeptat personálu, který vám mile rád poradí.

Materiály od A do Z

Když už jsme nakousli otázku jednotlivých typů nádobí, pak bychom toto téma měli dokončit. Jak jsme již několikrát zmínili, na trhu existuje pestrá škála materiálů. V současnosti se můžete setkat s těmito typy:

  • Nerezové nádobí
  • Litinové nádobí
  • Titanové nádobí
  • Smaltované nádobí
  • Nádobí s keramickým povrchem
  • Teflonové nádobí
  • Indukční nádobí
  • Nádobí z varného skla
  • Porcelán
  • Silikon

Stálice českých kuchyní zvaná nerez

Stálici českých kuchyní představuje nerezové nádobí, které je vyráběno z ušlechtilé nerezavějící oceli. Tento typ nádobí je zdravotně nezávadný a odolný vůči horšímu zacházení. Disponuje jednoduchou údržbou a hodí se pro delší vaření i pro vaření na indukci. Na trhu seženete i nádobí s antiadhezní úpravou povrchu, díky které se pokrmy nepřipalují. Problém nerezu však představuje sůl. Tu je možné přidávat až do vroucího jídla. Na druhou stranu nerezové nádobí není jen vysoce funkční, ale je také velmi estetické, a tak se může stát ozdobou kterékoli kuchyně.

nadobi-nerez-luxor

Tradičním řešením je smalt

Velmi častým řešením je i smaltové nádobí, které je vybaveno nepřilnavým povrchem, odolností a dobrou vodivostí. Jeho předností je rovnoměrné rozvádění tepla, což vede k rychlé a zdravé přípravě jídla. Většinu lidí pak oslovuje hlavně jeho cena, neboť smalt patří mezi nejvýhodnější materiály.

nadobi-smalt

Litinové nádobí představuje dlouhodobou záruku a ještě delší životnost

Skvělou volbou je i litinové nádobí, které disponuje nezpochybnitelnými přednostmi. Nejenže je pevné a skvěle se s ním vaří, ale zároveň je i velmi odolné a pyšní se dlouhou životností. Kromě životnosti je výhodou i dlouhodobá záruka. Litinové nádobí tak představuje typ nádobí, který se dědí z generace na generaci a stále dobře slouží. Další nespornou výhodou je flexibilnost. Litinové nádobí je totiž možné využít na všech druzích tepelných sporáků. Při samotném vaření je pak potřeba minimální množství tuku i minimální množství tepla. Díky dobré akumulaci tepla se hodí i na pomalé dušení.

nadobi-litinove

Titanové nádobí aneb hit posledních let

Nyní přejdeme z tradičních typů na hit posledních let, který je představován titanem. Předností titanového nádobí je zcela antiadhézní povrch, díky němuž se vařený pokrm nepřichytí. Nemluvě o tom, že titan je extrémně odolný a povrch je kovuvzdorný. Tento typ nádobí si však vyžaduje speciální zacházení. Před každým vařením je třeba zahřát nádobu a na její dno dát malé množství vody, teprve poté vložíme suroviny k vaření. Na druhou stranu se titan hodí na všechny typy sporáků.

nadobi-titan

Zdravé vaření s nádobím s keramickým povrchem

Nádobí s keramickým povrchem představuje možnost, díky níž nebudete muset při vaření používat tuk. I bez tuku se totiž pokrmy nepřichycují a nepřipalují. A navíc se při vaření při vysokých teplotách neuvolňují žádné škodlivé látky, což je dáno přírodním původem keramického povrchu. Díky tomu je tento typ nádobí vnímán jako synonymum zdravého vaření. Další předností je snadná údržba a odolnost vůči vysokým teplotám.

nadobi-keramika

Nepřilnavý povrch teflonu

U nepoužívání tuku zůstaneme ještě chvíli. Protože skrze nepřilnavý povrch je znám i další typ nádobí, a tím je nádobí teflonové. Na druhou stranu teflon vyžaduje velmi šetrné zacházení. Je třeba se při vaření vyhýbat kovovému náčiní a při mytí používat jen jemnou houbičku.

nadobi-teflon

Speciální indukční nádobí

Indukce je velmi speciálním způsobem vaření, a proto vyžaduje i speciální nádobí. A tím je indukční nádobí, díky kterému je vaření rychlé, ekonomické a bezpečné. Specifikem tohoto nádobí jsou feromagnetická dna. Toto specifikum můžete poznat například podle grafického symbolu cívky zespodu nádobí, popřípadě je zespodu napsáno „Induction“. V případě nejasností se však raději zeptejte personálu.

Velmi speciální nádobí z varného skla

Ještě na chvíli zůstaneme u těch specifik, neboť dalším typem nádobí je nádobí z varného skla. Jeho výhodou je odolnost vůči účinku vody, vodní páry, soli či kyselin. A navíc tento typ nádobí nepohlcuje pachy, je na povrchu hladký a neporézní a je odolný vůči vysokým teplotám (například varné sklo Simax odolává teplotám od – 40 do +300 stupňů Celsia). U tohoto typu nádobí je však potřeba dávat pozor na přímý plamen, s kterým si tento materiál nerozumí (pro přímý plamen se doporučuje použití drátěné či kovové podložky), a také je třeba s ním zacházet opatrně, neboť jako každé sklo je náchylné k prasknutí. Takové nádobí můžete používat na všech zdrojích tepla kromě indukce. Údržbu tohoto nádobí snad není ani třeba zmiňovat, nádobí můžete umýt ručně anebo jednoduše v myčce.

Porcelán a silikon aneb nádobí na pečení

nadobi-keramicky-pekac-porcelan

nadobi-silikon

V seznamu nám zbývají ještě dva typy nádobí, a tím jsou porcelán a silikon. První jmenovaný (porcelán) je variabilní, hodí se na pečení či zapékání a často se využívá k servírování potravin (porcelánové mísy a formy). Stejně tak silikon se využívá hlavně na pečení (silikonové formy).



Označení:  ,

Jeden komentář ke Jak si vybrat nové nádobí?

Napište svůj komentář

Můžete použíty tyto HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.