Jakou podlahu vybrat do bytu

Panelákové byty byly v době jejich výstavby považovány za unifikované bytové jednotky a podobaly se jeden druhému nejen zvenčí, ale i strohostí jejich vnitřního vybavení. Není divu proto, že mnoho majitelů později přistoupilo k rekonstrukci svého bytu ve snaze zlepšit jeho vzhled, ale především užitné vlastnosti. Na mušku se dostali i podlahy. Jaké druhy podlah se hodí do kterých místností?

Původně byly ve všech místnostech bytu podlahy z linolea, položené na betonu. V obytných místnostech jejich nevzhlednost přikryli koberce, které jsou ale nepraktické například v kuchyni nebo v chodbě, kde se pohybujeme po příchodu domů v špinavých botách zejména v zimních měsících. Proto v chodbách nebo v jejich části u vchodových dveří často najdeme položenou dlažbu. Je odolná vůči kamínkům či jinému znečištění a snadno se udržuje například mopem. Je však studená na dotek a například v kuchyni by mohla být poškozena pádem kuchyňského nádobí na zem.

Zatímco v obytných místnostech se s úspěchem používají plovoucí laminátové podlahy, v kuchyni nebo koupelně trpí zejména vlhkostí. Vypadají pěkně, snadno se instalují, ale může se stát, že po pár letech používání ji budete muset vyměnit. Jakou tedy podlahu položit v kuchyni a koupelně, když dlažba je studená, laminátová nevydrží, koberec nechceme a linoleum ji už staré?

chodba

Řešením pro tyto místnosti je stále oblíbená vinylová podlaha s dekorem například plovoucí podlahy. Vinylová podlaha vydrží pád těžké pánve v kuchyni, není studená na dotek, snadno se udržuje vysáváním nebo smývání, je odolná vlhkosti i přímé vodě a je jen o něco dražší, než nejlevnější laminátové podlahy s krátkou životností.

Před nákupem vinylové podlahy se ujistěte, že jste si vybrali krytinu správné zátěžové třídy do místnosti, kde ji chcete použít. Je vhodná i pro místnosti s podlahovým topením. Velké množství vyráběných dekorů vám dovolí vybrat si ten správný vzor do koupelny, kuchyně či jiné místnosti a oživit váš panelákový byt.




Označení:  ,

Napište svůj komentář

Můžete použíty tyto HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..