Je vám chladno? Upečte si kuře!

Myslíte si, že vám chci namluvit, že jedením pečeného kuřete se zahřejete? Je pravdou, že část energie z přijaté potravy spotřebuje naše tělo na svůj ohřev na stabilní teplotu kolem 36 °C, ale měl jsem na mysli něco celkem jiného. Ti, kteří bydlí v pasivním domě, už ví, o čem mluvím. Protože pasivní a nízkoenergetické budovy mají skutečně malou spotřebu energie na topení a v podstatě na to stačí i elektrická nebo plynová trouba a příprava nedělního oběda.

Pokud je váš příbytek vytápěný radiátory napojenými na kotelnu na sídlišti, v ceně tepla platíte i ztráty vedením k vašemu domu, které ohřívají dětské hřiště nebo parkoviště. U topení, kde je vstupní médium elektrická energie (elektrický kotel, tepelné čerpadlo, konvektory, podlahové topení), jsou všechny ztráty příspěvkem k vytápění domácnosti.

Patří sem například trvale připojená nabíječka smartfonu, několik hodin denně zapnutá televize nebo herní počítač vašeho potomka. Všechny tyto spotřebiče mají nějaké ztráty, které se ve formě tepla uvolňují do prostoru. Do prostoru vašeho bytu. Ještě i ztráty elektrického bojleru vyhřívají vaší koupelnu. Když uvaříte plný hrnec polévky a necháte ho stát na sporáku, teplo z něj se dostává do vzduchu kuchyně a tím do celého bytu. Když uvaříte vajíčka na tvrdo a nepotřebujete je sníst hned, nechte postát hrnec s horkou vodou na sporáku. On vychladne a byt se trošku ohřeje.

Tak teď už víte, kam jsme mířil s tím pečeným kuřetem. I trouba má nějaké tepelné ztráty, většina tepla peče jídlo na pekáči, ale dost se ho dostává přes vnější obal přístroje do prostoru okolo. Je-li venku chladnější počasí, ale ne úplně zima, není potřeba zapínat elektrický ohřívač, když se stejnou spotřebou elektřiny můžete nejen si přitopit, ale si ještě i upéct chutný oběd.



Související:  Dobré vztahy v paneláku: Cesta k pohodovému soužití není snadná