Co je kvásek
Slyšeli jste již od známých, že si chleba pečou doma? Nechce se vám chodit každé ráno do samoobsluhy pro chléb? Také si upečte chléb doma. A navzdory reklamě i známým, nepotřebujete na to kupovat pekárnu. Když už se rozhodnete doma péct svůj chléb, rovnou si pečte ten nejzdravější, který lze doma upéct. Upečte sobě i rodině kváskový chléb.
Mnoho lidí zaměňuje pojmy „kvásek“ a „kvasnice“ a považuje je za jedno a totéž. Kvasnice jsou kvasinky, které se dávají do mouky spolu s teplým mlékem a cukrem, cukr přeměňují na CO2, které nafukuje těsto, bublinkavé těsto se dobře propeče.
Kvásek se dělá z žitné mouky a vody, při styku s moukou štěpí lepek, rostlinnou nestravitelnou bílkovinu, na stravitelné kratší řetězce a vedlejším produktem jsou bublinky, které provzdušňují těsto a toto se lépe propeče.
Na pohled to vypadá stejně, ale žitný kvásek zpracovává mouku na stravitelnou látku pro člověka. Máte pocit, že mouka je nestravitelná, vždyť ji léta jíme? A co celiakie, Crohnova choroba, intolerance lepku a problémy s trávením? Možná jsme to jako lidstvo s tím šlechtěním pšenice přehnali, možná jíme moučných jídel příliš a možná je to i v kombinaci pšenice a jiných průmyslových jídel.
Všichni co přešli z bílého pšeničného nafoukaného chleba ke kváskovému chlebu si chválí snížení hmotnosti, zvýšení vitality a zejména jim vyhovuje trvanlivost domácího chleba. Přesto, že neobsahuje žádnou chemii, jen vodu, mouku sůl a koření, tak vydrží nezplesnivět a neztvrdnout více, než deset dní. Upéct ho lze doma v troubě.
Jak založit žitný kvásek | Byt v paneláku (cz)
[…] na chléb také štěpí lepek v mouce a proto je chléb snadněji stravitelný. Přestože je kvásek ze žitné mouky, samotné těsto může obsahovat i pšeničnou mouku, výsledný chléb nemusí být čistě […]