Osvěžující letní nápoj

Osvěžující letní nápoj

Nejen v létě byste měli dbát na dostatečný a pravidelný přísun tekutin pro vaše tělo. Zajistíte si tak nejen dobré zdraví, ale i dobrou náladu a lépe se vám bude pracovat i věnovat rodině. Dnes tu máme tip na přípravu osvěžujícího nápoje.

Pokud jste čekali doporučení na nějaký hotový nápoj ze supermarketu, zklameme vás. Žádné nápoje s cukrem nebo bez cukru, ale s umělým sladidlem vám doporučovat nebudeme. Vždyť v úvodu píšeme o zdravém nápoji. Stejně si nemyslíme, že je třeba pokaždé vynakládat jistý obnos peněz, když chceme udělat dobře svému tělu nebo své duši. Nechceme, abyste se stali obětí a poslušným konzumentem reklamy.

Jistě jste již slyšeli o mátového čaji. Je osvěžující a má vynikající chuť. Však jinak by mátu, nebo spíše její příchuť, nedávali do žvýkaček či čokolád. V letních vedrech ale nikoho nebudeme nutit pít horký čaj, i když některé národy, které mají dlouholeté zkušenosti s horkým podnebím, doporučují pít vlažný čaj. Rozhodně však využijeme mátu a její vynikající vlastnosti.

Mátové osvěžení

Pro domácí výrobu nápoje budete potřebovat pouze tři věci. Skleněný džbán nebo jinou vhodnou nádobu o objemu 1 až dva litry, pár větviček máty a obyčejnou vodu z vodovodu. Pokud máte zahrádku, jistě mátu pěstujete. Je to nenáročná rostlina, chová se spíše jako plevel, takže pokud ji včas nezastavíte, rozroste se po celé zahradě. Pěstovat se dá i v bytě v květináči.

Na výrobu letního nápoje nám postačí tři či čtyři větvičky čerstvé máty. Sušenou si necháme na zimu k přípravě čaje. Mátu vložíme do nádoby a zalijeme vodou. Studená voda louhuje aromatické látky z listů pomaleji, než horká v čaji, takže necháme nádobu stát alespoň dvanáct hodin v klidu. Nebo i celý den. Naštěstí nemusíme u ní celou dobu stát, takže si nemusíte myslet, že příprava nápoje trvá dlouho. Prakticky nevyžaduje vaši pozornost.

Po tomto čase už můžete nápoj ochutnat. Nemusí být v chladničce, aby příliš studená voda nepoškodila vaše hrdlo, pokud se s chutí v horký den napijete. Ale dvě či tři kostky ledu do sklenice rozhodně nemohou ublížit ani nápoji, ani vám.

Tento osvěžující nápoj si můžete dochutit například jahodami. Stačí, když dvě či tři domácí jahody po opláchnutí nakrájíte na čtvrtky a vhodíte do vody spolu s mátou. Pomalu se i z jahod vyluhují jejich aromatické látky a nápoj tak získá skvělou chuť. S kupovanými jahodami z obchodu to ale raději nezkoušejte. Pokud je očicháte a necítíte chuť a vůni jahod, nebude ji cítit ani ve vašem nápoji.

Vyzkoušejte a uvidíte, že se chuť nedá srovnat s kupovanými nápoji nebo práškovými substancemi, které mátu ani jahody neviděli, jen jejich chuť suplují chemické náhrady z laboratoře.


Jak bude reklama vypadat?
-
Trvalá reklama zde jen za 240 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup


Označení:  , ,

Napište svůj komentář

Můžete použíty tyto HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..