Ranní šálek poezie

Nevím jak vy, ale moje ráno si téměř nedokážu představit bez šálku té úžasné, nádherně vonící a srdce ohřívající tekutiny – kávy. Vím, většina lidí říká, že káva je droga a že není zdravé ji pít. Jak to však bývá, každá mince má dvě strany, a tak i názory na pití kávy se rozcházejí.


Já osobně patřím do kategorie tzv. požitkářů, tedy kávu nepiju pouze pro lepší ranní buzení se, nebo pro její kofeinový účinek zvláště výhodný v době zkoušek. Piji kávu zejména proto, že miluji její vůni a nesmírně mi chutná její natrpklá příchuť. A nesmím zapomenout – zbožňuji ji připravovat. Neboť není káva jako káva a není příprava jako příprava. Je snadné šoupnout si do šálku dvě lžičky „kávových“ granulek (schválně jsem použila uvozovky, protože to s kávou mnoho společného nemá), ale vychutnat si skutečnou kávu, kávu která je kávou nejen chutí, ale i svými pozitivními účinky, to je věru jiný proces.

káva

Samozřejmě, opět jde o cenu, která hraje velkou roli v životě spotřebitelů, avšak mně více jde o kvalitu, než kvantitu. Tedy si dopřeji kávu jednou dva krát do dne, ale zato si dopřeji kvalitu, za kterou si mírně připlatím, ale říká se tomu přidaná hodnota, která dělá šálek kávy tím, co mi zlepšuje náladu. Kávu tedy nakupuji ve specializovaných prodejnách nebo v kvalitních kavárnách, jakými jsou například na Slovensku Café Dias (při každém knihkupectví Panta Rhei) nebo v kavárnách Starbucks. Kupuji si však vždy celá zrna, protože tehdy vím, kdy si kávu pomelu. Pokud byste totiž nevěděli, mletá káva po čase ztrácí svou chuť a vůni, proto je lepší umlít si zrna těsně před přípravou kávy, aby chuť i vůně byly dokonalé.

Související:  Začali topit, jste připraveni?

mlýnek na kafe

Další věcí je již zmíněné mletí kávy. Většina lidí už má doma elektrické mlýnky, či dokonce presso stroje, do kterých kávu pouze nasypete a voilá a káva je hotová. Já však upřednostňuji způsob našich babiček, které věděli, že při přípravě jakéhokoli jídla či nápoje je důležitá také energie, která se do celého procesu dostává (to je ta přidaná hodnota). Proto jsem si koupila mlýnek a kávu si vlastnoručně melu a při tom se usmívám, protože vím, že o pár minut si vychutnám šálek černého zlata (ne, ropu nepiju, je to káva).

káva

Důležité je také správné dávkování. Na presso se používá 7 gramů mleté ​​kávy a dohlíží se také i na teplotu vody, kterou kávu zaléváme. Voda by měla mít 90 °C, to znamená, že vodu přivedeme do varu v rychlovarné konvici, necháme ji odstát 1,5 minuty a můžeme zalévat.

moje káva

Přeji Vám tedy, aby pro Vás káva nebyla pouze nezbytnou součástí rána, nebo kterékoli části dne, ale aby Vám přinášela radost, zdraví a hlavně nekonečný požitek. Na zdraví!