Jízda s GPS navigací je bezpečná

Autoatlas v knižní vazbě byl neklamným poznávacím znamením každého zkušeného řidiče v minulosti. Mnozí řidiči ho měli v kastlíku před spolujezdcem, někteří „provokativně“ na platu pod zadním sklem. Před každou delší cestou do neznámých končin tehdejší republiky důkladně nastudovali směrování tras a někdy i průjezdy velkým městem. A v případě zabloudění zastavili u chodníku, ještě jednou se podívali do mapy nebo se zeptali kolemjdoucích obyvatel. Umíte si představit takovéto cestování dnes?

Ačkoliv se nám zdá, že kilometry dálnic u nás přibývají pomalu, změny ulic a provozu na nich i různých obchvatů a kruhových objezdů je tak mnoho, že pokud někde necestujete půl roku, nemusíte to místo poznat. A zastavit u chodníku auto, abyste se podívali do mapy nebo zeptali kolemjdoucích by dnes znamenalo v mnoha městech zablokování nejen ulice, ale i několika křižovatek. Aut je prostě tak mnoho a provoz tak hustý, že pokud chcete cestovat bezpečně, v první řadě musíte cestovat plynule, nezastavovat.

V minulosti jsem také patřil k těmto „autoatlasovým“ cestovatelům. Jezdíval jsem na několik notoricky známých míst z minulosti, dá se říci, že jsem cestu znal jako své vlastní boty. Moje trasy se vyhýbali neznámým městům a při soukromých cestách mě čas netlačil. Když však přišla pracovní nabídka, jejíž součástí bylo pravidelné a časté cestování po Slovensku i po Čechách a nezřídka do Bratislavy, Prahy či Českých Budějovic či Brna, tak bylo jasné, že jen s atlasem pro řidiče to nepůjde.

tomtom

V té době jak nejvýhodnější řešení se ukázalo koupit GPS navigaci pro auta. Malý šikovný přístroj s dotykovým LCD a vlastním akumulátorem, dobíjeným ze zásuvky zapalovače. To malé cosi obsahovalo GPS mapy celé Evropy a když jsem se ho naučil obsluhovat, stalo se dobrým pomocníkem na mých cestách.

Před první cestou s GPS navigací jsem nastavil cíl trasy a vyrazil. Celou několik set kilometrovou trasu jsem dokonale znal ze svých soukromých cest v minulosti a víceméně jsem jen sledoval, jak se cesta i křižovatky vykreslují na obrazovce navigace a zda si „nevymýšlí“. Co jsem nejvíc oceňoval, byl vyznačen čas předpokládaného příjezdu a zbývající vzdálenost do cíle. Zejména když jsem jel na dosud neznámé místo. Výborně to pomáhá organizovat si přestávky na odpočinek, člověk není ve stresu, zda přijede na pracovní schůzku včas. A při plánování cesty si umíte přesně určit nejpozdější čas odjezdu. Přestože z domu jsem ty trasy měl tak nějak v oku, při cestách ze včerejšího cíle to bylo s odhadem těžší. Navigace vždy pomohla.

navigace

Aktualizace map, navigace v jízdních pruzích v komplikovaných křižovatkách či upozornění na sjezd z dálnice, abyste neprojeli zbytečně dalších třicet kilometrů, když se se spolujezdcem „zakecáte“, jakož i uložení často navštěvovaných míst mezi „Oblíbené“, abyste rychleji naplánovali trasu, nebo rychlé vyhledání čerpací stanice nebo obchodního domu, hotelu či autoservisu, to vše jsou skvělé funkce GPS navigace, bez kterých si dnes už neumíme představit rychlé a pohodlné cestování. Jako řidič se soustředíte jen na vozovku, auta před vámi i za vámi a nemusíte sledovat ukazatele a odbočky, to za vás udělá navigačka.

Být dnes ve stejné situaci, rozhodnu se asi jinak. Před každou cestou si brát do auta další jednoúčelový přístroj, když mám u sebe neustále zařízení prakticky se stejným výpočetním i grafickým výkonem, a starat se o něj se mi zdá zbytečné. Velikost a kvalita displeje současných dotykových mobilních telefonů a jejich technické možnosti přímo vybízejí využít smartphone i jako navigaci.

GPS

V současnosti je celosvětově nejstahovanější offline navigací pro smartphony slovenský produkt Sygic. Obsahuje v sobě GPS mapy více, než sto zemí, z nichž si uložíte v mobilu ty, které potřebujete a necháte se navigovat i bez nutnosti přenášet data přes mobilní síť nebo WiFi. Bezplatná aplikace nabízí navigaci v 3D mapách i body zájmu (hotely, obchody, nemocnice, benzinky…) a výpočet trasy z místa startu do cíle. V placené verzi navíc získáváte podrobné navigační pokyny, hlasové instrukce nebo vyznačení rychlostních limitů, což výrazně usnadní cestu v cizích zemích.

Stačí mít u sebe jediný přístroj a jste ve spojení s rodinou is obchodními partnery a navíc na svých cestách vždy přijedete do cíle včas a bezpečně. S navigací Sygic se ve světě neztratíte.




Označení:  ,

Napište svůj komentář

Můžete použíty tyto HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..