Archívy Leden 2018

Dobrý spánek je cestou ke zdraví

Nezbytnou součástí zdravého životního stylu je zdravý spánek. Pokud budete ponocovat, chodit spát v různou dobu a stejně nepravidelně vstávat, rozhodně nemůžete očekávat, že budete zdraví a spokojení. A to ani v případě, že jste jinak v posilovně, v tělocvičně či bazénů jako doma a nestravujete se jinak než podle kuchařek zdravé výživy. Nedostatek kvalitního spánku vás omezuje, abyste se dostali do optimální životní formy. Většina lidí potřebuje spát 7-8 hodin denně, aby byla opravdu vyspalá. Nejspíše znáte třeba kolegu z práce, kterému stačí čtyři hodiny spánku, ale to je jenom ona výjimka potvrzující pravidlo.

Více..

Jak založit žitný kvásek

Zatímco při běžném pečení se těsto zadělává za pomoci kvasnic, koupených v obchodě, při pečení kváskového chleba je to trochu jiné. Základem nejsou ani čerstvé ani sušené kvasnice, ale žitný kvásek. Navenek mezi nimi není rozdíl, vytvářejí nadýchané těsto pomocí bublinek, ale proces je rozdílný a proto i výsledek je jiný. Žitný kvásek nelze běžně koupit v supermarketu, zato si jej můžete připravit sami doma. Je to docela jednoduché.

Více..

Lednové práce v zahradě

I když jako městský člověk nemáte svou zahradu rovnou pod okny, neznamená to, že byste se i v zimě neměli jít na ni alespoň jednou za měsíc podívat. Nejen, abyste zkontrolovali její stav a případně vyrušili zloděje v zahradním domku. Kromě toho, že zahrada vám i v zimních měsících může poskytnout prostor pro relax, zaslouží si vaši pozornost. Zejména ovocné stromy se vám v létě odvděčí za to, co pro ně v lednu uděláte.

Více..

Pozor na úrazy v zimě

Zimní krása za okny našich bytů nás může těšit, když trávíme čas ve vyhřátém bytě a z jeho pohodlí se díváme ven. Ve skutečnosti mohou být sníh, námraza na chodnících a led na stromech velmi nebezpečné. A i když se o víkendu nebo během dovolené vyberete na hory lyžovat, je třeba být opatrnými.

Více..