Nasušte si vitamíny na zimu

Konec léta je obdobím sklizně a také městský člověk z paneláku to pozoruje na tržištích, kde se pulty prohýbají pod čerstvým ovocem, plným slunce a vitamínů. Čerstvé ovoce však nemá dlouhou trvanlivost a i když se ho v tomto období najíme dosyta, chtělo by to odložit si něco na horší časy.

Nejběžnějším způsobem je zavařování a vaření povidel. Takto zpracované ovoce vydrží i několik let a můžeme ho postupně konzumovat nejen během nadcházející zimy, ale i na jaře, dokud nebude zase nová úroda. Tyto způsoby konzervace ovoce jsou dostupné i člověku z paneláku, když si nakoupí čerstvé ovoce na tržišti, či od farmáře z vesnice nebo jej získá od příbuzných z venkova.

Nevýhody zavařování

Zavařování do kompotů i vaření povidel s sebou přináší dvě nevýhody. Tou první je fakt, že vysoká teplota, používaná při těchto způsobech konzervace, ničí vitamíny v ovoci, zejména vitamin C, který asi nejvíce potřebujeme v zimním období, aby nás chránil před prochladnutím. A druhou množství cukru, které se při zavařování nebo vaření povidel do ovoce přidává. Současné potraviny a současný způsob života zejména lidí ve městě a pracujících v kancelářích nás zásobuje takovým množstvím živin, že mnoho lidí bojuje s takzvanými civilizačními chorobami. A jejich hlavní příčinou je méně pohybu a více přijaté energie v potravinách, jako tomu bylo například před padesáti lety. I když domácí zavařování a vaření povidel má velkou výhodu v tom, že sami nepřidáváme žádné chemické konzervační a aromatické látky do ovoce.

Výhody sušení ovoce

sušená jablka

Sušení jablek,nakrájených na plátky

Naproti tomu sušení ovoce, které probíhá i v elektrické sušičce při nižší teplotě, zachovává v ovoci všechny vitamíny a původní obsah cukru, nic se nepřidává. Pouze odstraní vodu z plodů. Usušené švestky, jablka nakrájené na plátky nebo meruňky po vysušení uchovávejte v dobře uzavřených nádobách, protože jsou náchylné přijímat vlhkost ze vzduchu a tím i začít hnít.

sušení švestek

Sušení švestek elektrickou sušičkou

Sušení ovoce elektrickou sušičkou má v těchto dnech v paneláku ještě jeden vedlejší efekt. V bytovkách se netopí, přestože občas už bývá i chladnějí. Elektrická sušička může být vítaným způsobem ohřevu bytu i když má jen malý příkon a topíme vlastně odpadním teplem. Navíc váš byt bude pěkně vonět po ovoci.



Související:  Tip na výlet: zámek Lednice