Kuchyně v paneláku: I do miniaturního prostoru se dá nacpat maximum
Specifickou skupinou v oblasti kuchyní jsou kuchyně pro panelákové byty. Když se panelákové byty stavěly, často se vybavovaly kuchyněmi, které už nevyhovují dnešním potřebám. Proto nazrává čas na jejich rekonstrukci. Jak si s ní poradit a jakou kuchyň do paneláku vybrat?
I v paneláku lze umístit moderní design
Především je třeba mít na zřeteli, že panelákové kuchyně zabírají mnohem menší prostor než kuchyně klasické. Nemůžeme zkrátka chtít nacpat do menší panelákové místnosti totéž, co bychom bez problémů vměstnali třeba do rozlehlé kuchyně rodinného domu nebo velkého bytu v činžáku. Přesto ale můžeme i v panelákovém bytě vytvořit velice útulnou a moderně vybavenou, designově pěknou kuchyň, která splní veškeré požadavky současnosti.
Různá řešení vyžadují různé možnosti
Jak na rekonstrukci? Nejprve si udělejte představu o tom, o jakou rekonstrukci vlastně půjde. Chcete jenom vyměnit kuchyňskou linku a jinak ponechat vše při starém, nebo vám jde o celkovou rekonstrukci a třeba i změnu dispozice bytu? Záleží také na tom, zda máte kuchyň jenom na přípravu a ohřev jednoduchých jídel, nebo zda je vaření vaším koníčkem a budete mu věnovat mnohem více času. Nebo byste rádi spojili kuchyň i s jídelním koutem? Každé z těchto řešení má svá specifika.
Nechte si alespoň 120 centimetrů
Abychom všechno správně naplánovali a na nic nezapomněli, rozdělme si kuchyň do různých zón. První z nich tvoří zásoby, druhou ukládání, třetí mytí, čtvrtou příprava a konečně pátou vaření. Popřemýšlejte, co budete v každé ze zón dělat, jaký prostor budete pro svoji činnost potřebovat, abyste na nic nezapomněli. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že na chyby přijdete teprve tehdy, až budete mít hotovo. A to je špatně. Na co byste si tedy měli dát pozor? Především dodržujte odstupy. Měly by být alespoň 120 centimetrů, to zejména v případě, že plánujete vše uspořádat do tvaru U. Jedině tak budete mít dostatek prostoru k otevírání dvířek u skříněk a zásuvek, ale také trouby nebo myčky.
Nezapomínejte si udělat místo
Pokud budete mít menší vzdálenost, například 90 centimetrů, budete muset určité věci obsluhovat ze strany a může se vám stát, že se potom o něco praštíte, něco shodíte apod., protože váš akční rádius bude větší než prostor. Nakonec zjistíte, že taková kuchyň je nepoužitelná. Takže je dobré podobným problémům raději předcházet. Nedělejte si ale zase místa zbytečně mnoho, pak se zase hodně nachodíte.
Spižní skříň musí stačit
Co budete v kterých zónách kuchyně potřebovat? Nejdříve se podívejme na zásoby. Tedy kam budete schovávat potraviny. Potřebujete lednici a spíž. Ideální je mít obojí hned na začátku. Tak, abyste nemuseli potraviny daleko přenášet. Ledničku můžete mít stranou, nebo na druhé straně než je kuchyňská linka, to je v případech, že je na linku vyhrazený menší prostor, časté. Málokde je prostor na linku tak dlouhý, abyste si mohli dovolit zařadit ji přímo do něj. Otázkou je také spíž. Ideální je vyčlenit na ni malou místnůstku orientovanou na sever s bezproblémovým odvětráváním. Jenže to se nám podaří ve starém činžáku, kde byly budovány spíže přímo za tímto účelem nebo v rodinném domě, kde si můžeme takové řešení ušít přímo na míru podle svých požadavků, ovšem ne v paneláku. Obyčejně se v paneláku budeme muset nakonec spokojit s jednou skříní, do které budeme ukládat dobře uzavřené dózy s moukou, cukrem, kompoty a další trvanlivé a dobře uzavřené potraviny, které není nutné mít v ledničce. Taková skříň může být třeba zavěšena nad ledničkou.
Plán pro hladký postup práce
Pro ukládání nádobí, tedy talířů, sklenic, příborů poslouží skříňky pověšené nahoře (pro lehčí věci jako sklenice, talíře), umístěné dole potom pro hrnce, pánve, atd. Využít se dají i rohy například pro různé na dvířkách umístěné držáky na hrnce, které umožní nádobí šikovně poskládat a maximálně využít prostor. Pamatujte, že vedle sporáku, tedy varné desky, byste měli mít na obou stranách prostor alespoň 60 centimetrů. Po levé straně na přípravu jídla, po pravé potom prostor na postavení hrnců s hotovými pokrmy a jejich rozdělování. Prostor na přípravu jídla je lepší větší, protože budete používat řadu ingrediencí, které potřebujete někam odložit, často se také neobejdete bez různých spotřebičů jako mixér, hnětač apod., které musíte někam postavit. Vpravo od sporáku, za odkládacím prostorem, by měl následovat dřez. Spodní část pod dřezem můžete využít k uložení nádobí. V momentě, kdy budete kuchyň plánovat, snažte se představit si sami sebe v ní při vaření. Jak by vám to nejlépe vyhovovalo, aby všechno hladce šlo? Plánujte podle vlastních potřeb, nenechte se ovlivňovat.
Jitka
O tom, jak je těžké vymyslet kuchyň do malého bytu bych mohla vyprávět. Máme byt necelých 30 m2, takže tomu odpovídá i velikost kuchyně, která byla po nastěhování v otřesném stavu. Musím říct, že jsem dlouho váhala, ale nakonec jsem si nechala poradit a celý návrh udělat v Oresi. Dokázali mi na tak malý prostor vymyslet kuchyni, která je použitelná, praktická a ještě hezká. Rozhodně to s malými prostory nevzdávejte. Vždycky se najde nějaké řešení.