Jak rychlá má být rychlovarná konvice

Zdrojem tepla pro kuchyňské nádobí může být bud plyn nebo elektřina. Kromě velkých hrnců na hlavní jídla občas potřebujeme jen trochu vody na kávu nebo čaj. Někdo dává přednost čajníku na sporák, plynový nebo elektrický, ale nejrychleji asi připravíme vřelou vodu v elektrické rychlovarné konvici. Jsou různé velikosti s různou rychlostí vaření vody.

Princip rychlé přípravy vody na šálek či dva spočívá v tom, že na relativně malý objem vody se použije velmi výkonná spirála. Tím se vlivem velkého množství tepla malý objem vody rychle zahřeje a navzdory velkému příkonu je celková spotřeba elektrické energie malá.

Nejběžnější bývají rychlovarné konvice s objemem kolem jednoho litru a nejběžnější příkon bývá 2 kW (kilowatty). Ale prodávají se i objemově větší, ale též rychlovarky se silnější spirálou, až 3 kW. Voda zevře o o hodně ryhleji, a to i tehdy, když konvici naplníme doplna nebo má objem 2 litry.

Příliš výkonu škodí

Anebo může způsobovat problémy. Je třeba si totiž uvědomit dvě věci. Rychlovarné konvice jsou elektrospotřebiče, které se zapojují do elektrické zásuvky. A běžně bývají zásuvky v bytech jištěné 16 A jističem, tedy snesou příkon do 3600 W, přičemž na jeden jistič může být více zásuvek. Používáte-li najednou jen rychlovarnou konvici a jiný spotřebič v kuchyni je v tu chvíli vypnutý, je to v pořádku. Společné zapnutí pečící trouby a rychlovarné konvice může být průchodné, máte-li silný hlavní jistič.

Proto je možná lepší nespěchat, nehledat nejrychlejší konvici na trhu a možná stačí i slabší, s příkonem kolem 1300 W. Vodu na kafe uvaří sice pomaleji, ale nemusíte se obávat mít ji zapnutou spolu s jiným výkonným spotřebičem v bytě současně a nemusíte řešit, proč vám zase vypadl jistič v rozvodní skříni.

Související:  O práci bytového architekta

Výkonově slabší rychlovarné konvice upřednostňují i majitelé nezávislých/ostrovních solární elektráren, protože proudové nárazy méně zatěžují jejich měniče a akumulátory. Ty silné sice zatěžují i rozvody a jističe v bytových domech, ale jejich majitelé – elektrolaici to neřeší. Co se může vymstít, zejména nejsou-li zásuvky se staršími hliníkovými rozvody pravidelné kontrolované.