Sušení ovoce doprovází větrání

Podzim je obdobím sklizně v zahrádkách. Obyvatelé měst mají možnost pěstovat ovoce a zeleninu v zahrádkářských koloniích nebo využívají možnosti u svých rodičů na venkově. Při dostatku ovoce přichází na řadu kromě přímé konzumace nebo vaření sezónních jídel i jeho konzervování. Vaření povidel, kompotů nebo sušení ovoce. Na co si při tom dát pozor?

Nejčastěji se v domácích podmínkách suší jablka a hrušky. Nakrájí se na plátky silné asi 2 až 3 milimetry, zůstávají i se slupkou. V dnešní domácnosti je běžné sušit ovoce pomocí elektrické sušičky ovoce. V domácnostech, kde se ještě topí uhlím nebo dřevem v sporáku v kuchyni, je možné plátky ovoce položit na plech a dát do mírně teplé trouby, kde se ovoce suší odpadním teplem z vaření nebo topení.

sušené hrušky

Netřeba zapomínat, že při procesu sušení se z ovoce teplem v sušičce odstraňuje voda. Teplý vlhký vzduch ze sušičky se dostává do prostoru kuchyně a zde může kondenzovat na chladnějších místech, jakými jsou roky místnosti nebo spodní okraje oken. Problém kondenzace je vážnější v bytech, ve kterých proběhla výměna starých netěsných oken za nová plastová. Nová okna jsou téměř dokonale těsné a nepropouštějí žádný vzduch, na rozdíl od starých, přes které fučelo tak, že se až záclony hýbaly.

Proto je důležité při intenzivním sušení jablek nebo hrušek větrat. Ne trvale, ale jednou za pár hodin otevřít okna, vyvětrat vlhký vzduch a pustit do bytu čerstvý vzduch z vnějšku. Krátkým rychlým větráním se neochladí předměty v bytě, jen se vymění vzduch a po pár minutách, kdy okna zavřeme, se vzduch opět rychle zahřeje, ale obsahuje podstatně méně vzdušné vlhkosti. Po pár hodinách větrání zopakujeme.

Pro sušení ovoce doma nedoporučujeme kupovat ovoce v obchodní síti, ale jen doma vypěstované, o kterém přesně víme, jak bylo o stromy pečováno a že nebyly používány chemikálie. Pak máte jistotu, že doma nasušená jablíčka a hrušky neobsahují žádné chemické látky a konzervanty ani přidaný cukr, ale že se jedná o zdravý pamlsek pro celou rodinu.



Související:  Jak si vybrat nové nádobí?