Pořiďte si vinotéku klidně i do paneláku

V posledních letech získává u nás stále větší oblibu kvalitní víno. V souvislosti s tím, jak roste povědomost lidí o víně a přibývá jeho znalců, řada lidí si kupuje lahve vína, které nejsou určeny pro přímou spotřebu. Stávají se archivními kousky, které otevřeme třeba až po několika letech při nějaké významné příležitosti. Na pořad dne přichází proto domácí vinotéka. Můžete ji mít i v paneláku.

Hodí se výklenek

Omezený prostor panelákového bytu není tak malý, aby se vám do něj nevešla menší domácí vinotéka. Patříte-li mezi ty, kteří si lahodný vinný mok oblíbili a rádi by měli doma v zásobě nějakou lahvinku kvalitního vína pro posezení s rodinou či přáteli, vězte, že si ji můžete dopřát i v panelákovém bytě. Je jen třeba trochu více přemýšlet a zvažovat, kam ji umístit. Hodí se například různé výklenky, které nelze využít jinak.

Pozor na rozměry

Na co se při výběru domácí vinotéky zaměřit? Především je třeba brát v úvahu její rozměry a kapacitu. Předtím si rozmyslete, kam ji vlastně chcete dát. Musí-li pasovat do nějakého rohu či výklenku, budou vás omezovat prostory. Také v souvislosti s tím, kolik na ni máte místa, je nutné zvážit kapacitu, abyste zde třeba měli rezervu i do budoucna. Je dobré mít o něco málo větší model, než jaký aktuálně potřebujete. Vyhnete se tak brzkému nákupu nového. Pokud budete vinotéku někam umisťovat otvorem, je nezbytné si ho předem pečlivě přeměřit. Jinak se vám může jako na potvoru stát, že jimi vinotéka prostě neproleze. Určitě budete přemýšlet i o vhodném designu. Nabídka je v současnosti velice široká a můžete si vybrat vhodný model prakticky k jakémukoli interiéru svého bytu.

Vinotéka místo sklepa

Důležitý je samozřejmě účel použití a způsob chlazení. Můžete vinotéku používat buď k dlouhodobému uskladňování vína, tedy vlastně tím nahrazujete klasický vinný sklep, nebo také může sloužit pro zchlazení vína na teplotu vhodnou k podávání, dají se ovšem i kombinovat oba dva způsoby. Pokud chcete nahradit klasický sklep, jsou nejlepší vinotéky s jednou zónou a větší kapacitou a také s plnými dveřmi, tím si významně uspoříte energii. Při dlouhodobém skladování dosáhnete ve vinotéce teploty zhruba 12-14 °C, což je dobré jak pro bílé a červené víno, tak i pro šampaňské. Stejná teplota je i ve správném vinném sklepě a jedná se navíc o nejvhodnější teplotu pro zrání vína.

Související:  Pravé nebo levé dveře?

vinoteka

Pro nachlazování se vyplatí více zón

Trochu jiná je ovšem situace, chcete-li vinotéku používat k nachlazování. Pak je pro bílá vína nejlepší teplotou 12-14 °C, ovšem pro červená vína 17-18°C. jak tento problém vyřešit? Pomůže vám vinotéka s více zónami, tedy minimálně dvěma. V každé pak můžete nastavit jinou teplotu podle potřeby. Můžete pak pořídit větší vícezónovou vinotéku, která bude sloužit jak pro dlouhodobější skladování, tak i pro nachlazování na podávací teplotu. V zóně pro bílé víno s teplotou 12-14 °C pak můžete dlouhodobě uskladňovat i víno červené. Ve druhé zóně určené pro nachlazování červeného vína potom bude nastavena teplota 17-18°C.

Způsob chlazení

Podstatný je rovněž způsob chlazení. Pokud si vyberete termočlánkovou vinotéku, počítejte s větší hlučností (stále jede), má také asi dvojnásobnou spotřebu než kompresorová a také má poměrně malý výkon. Proč si tedy pořizovat takovou vinotéku, když má zjevně dost nevýhod? Především kvůli tomu, že má jednoduchou konstrukci a nízkou cenu. Kompresorová vinotéka je sice dražší, ale zase mnohem úspornější a výkonnější. Vzhledem k tomu, že spíná jenom cca třikrát za hodinu na určitý čas, její chod je mnohem tišší. Pokud Vhodnější je proto kompresová. Celková konstrukce by měla být bytelná (lahve něco váží) ideálně s výsuvnými policemi. Je vhodné, aby měla i funkce filtrování pachů, regulaci vlhkosti nebo dotápění, pokud poklesne okolní teplota.